2 November, mijn agenda geeft aan dat de katholieke kerk vandaag Allerzielen viert, deze dag wordt voorafgegaan door Allerheilige en die wordt weer voorafgegaan zou je kunnen zeggen door Halloween (All Hallows Eve = Allerheiligenavond)

Alle drie hebben met rouwen te maken. 

Zeker vroeger werden op Allerheiligenavond de graven en begraafplaatsen schoon gemaakt, Allerheilige worden de heiligen vereerd en herdacht, en op Allerzielen worden alle gestorvenen van dat jaar herdacht.

Mooie traditie, die het door in een gemeenschap te herdenken, een functie heeft bij de rouwverwerking. Dat is ook een reden waarom erdoor steeds meer mensen bij Allerzielen wordt stil gestaan. Het kan een belangrijke functie in de rouwverwerking hebben.

Hoe kom ik daar nu op?

Zag vanmorgen op fb een berichtje uit het Spaarne Gasthuis voorbijkomen, ze staan vandaag stil bij de mensen die ze aan de dood verloren hebben patiënten en naasten.  Maar ook hoe Corona nu een donkere schaduw werpt over het afscheid nemen.

Zeker nu, nu zoveel mensen iemand zijn verloren aan het Coronavirus, vaak zonder afscheid genomen te hebben. Maar ook de afstand en de beperkingen bij de uitvaart maken dat het soms makkelijker is om je verdriet en gemis weg te stoppen. Delen is in deze tijd nog moeilijk. Waar we elkaar voor Corona lijfelijk konden troosten door een arm om iemand heen te slaan of bemoedigend je hand op de ander zijn schouder te leggen, is er nu alleen maar afstand.

Alleen

Het kan zeker bij het afscheid nemen een diep gevoel van eenzaamheid achterlaten.

Bel daarom mensen waarvan jij weet dat die iemand verloren hebben eens wat vaker op voor een praatje, stuur af en toe eens een kaartje. Maar laat ze niet alleen. Ze zullen er niet omvragen, maar juist contact, het gevoel dat je niet alleen bent is nu zo belangrijk.

Geen enkel rouwproces zal hetzelfde zijn, maar is vaak wel een proces van jaren.  Dus mijn advies: vergelijk rouwprocessen niet met elkaar. Ieder heeft zijn unieke manier van verwerken, en hoe moeilijk dat verschil ook is, respecteer het van elkaar.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Archieven
Categorieën