Van de week is het de week tegen het pesten.
Pesten kan een trauma opleveren, kan maken dat je als volwassenen niet lekker in je vel zit, dat je je kwetsbaar voelt op momenten dat er iets van je gevraagd wordt.
Dit zegt Wikipedia erover:
Pesten is gedrag waarbij iemand herhaald en gedurende langere tijd door anderen bejegend wordt op manieren die opzettelijk kwaadaardig zijn Het kan variëren van woordgrapjes tot structureel geweld en afpersing.
Veel mensen zullen plagen en pesten als hetzelfde zien. Maar dat is niet zo, al zien veel mensen pesten nogal eens aan voor plagen. Plagen heeft een goedaardig karakter, daar kunnen beide partijen om lachen. Maar plagen kan ook omslaan in pesten, als de grapjes maar herhaald blijven worden en de ander zich op den duur niet meer kan verdedigen is het plagen overgegaan in pesten.
Degene die gepest wordt is niet instaat om zich te weren tegen de pester er is dus spaken van machtsverschil. Daarnaast zal degene die gepest wordt het vanwege schaamte ook niet snel uiten.
En denk niet dat pesten alleen bij kinderen voorkomt. Ook op het werk, in sportclubs bijvoorbeeld kun je pestgedrag tegenkomen, eigenlijk in elke sociale situatie wel.
Maar ook het cyberpesten maakt zijn opgang. Pestmailtjes, andere kwetsen via internet, ongevraagd foto’s bewerken en plaatsten, iemand zwart maken. Het geeft een machteloos, angstig en onveilig gevoel als je hier slachtoffer van bent.
Jarenlang is er geen aandacht geweest voor pesten en wat het met mensen doet. Vroeger werd er zelfs gezegd als je gepest werd dat je terug moest pesten, als of je als kind in staat was het te stoppen.
Gelukkig is dat heel erg veranderd. Er is nu meer aandacht voor, want pesten stopt niet vanzelf.
Pesten doet iets met je zelfvertrouwen, maakt onzeker, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kan komen. Immers jouw onzekerheid maakt het voor andere makkelijker om jou te pesten, en daarnaast komt het ook steeds harder binnen.
Zo zie je dat pesten in je jeugd ook in je volwassen leven invloed kan hebben.
Tips:
De volgende tips kunnen je misschien een stukje op weg helpen:
- Neem je gevoelens serieus – denk niet Ach, ik stel me aan, nee ook uitschelden doet pijn heeft invloed op wie jij bent. Ga opzoek naar iemand die jij vertrouwt en praat erover. Je zult erachter komen dat er best wat lotgenoten rondlopen
- Zoek de oorzaak niet bij jezelf – niemand heeft het recht om een ander respectloos te behandelen, wat jij misschien ook gedaan hebt. Dus onthoudt dat de oorzaak NOOIT bij jou ligt.
- Ga op zoek naar hulp – blijf er niet mee rondlopen. Waag gewoon de stap en neem contact op.
Comments are closed