De feestdagen staan voor de deur.

Normaal een tijd vol gezelligheid. Drukke winkels, koopavonden, plannen maken om met de hele familie het te vieren, lekker uit eten, misschien een gezelschapsspel, of een Kerstnachtdienst in de kerk bijwonen. Veel licht en gezelligheid met de hele familie voor vele van ons.

Ook dit jaar is alles anders, ook Kerstmis. Geen drukke winkelstraten, niet hele families bij elkaar, niet op tijd de deur uit voor de Kerstnachtdienst in de kerk.

Dit jaar zullen met Kerstmis heel veel meer mensen zich weer eenzaam voelen, geliefde missen en op zien tegen Oud en Nieuw. Want wat zal het nieuwe jaar nu weer gaan brengen.

Kunnen we die reis die we wilde maken gaan maken? Valt ons geplande feest weer in het water? Wanneer kunnen we weer eens een avondje weg, en zijn er dan nog wel mensen die een voorstelling willen/kunnen geven? Kortom, heel veel onzekerheden.

Radio, televisie, sociale media, alles zal er je aan herinneren dat het Kerstmis is, dus jezelf voornemen dat je doet alsof het er niet is, word haast onmogelijk gemaakt.

Las van de week van iemand op sociale media, dat die supermarkt reclames erg mooi waren, maar haar wel erg confronteerde met het gemis van haar geliefde. Ja, het lijkt wel of je er niet omheen komt.

Dus wees gewoon eens extra lief voor jezelf. Doe wat voor jouw goed voelt, en niet wat de omgeving van je verwacht.

3 tips om de feestdagen voor jezelf dragelijk te maken

(als je er tegenop ziet natuurlijk):

Tip 1.

Leef van dag tot dag. Kijk wat je vandaag kunt doen, waar je vandaag blij van wordt, waar je vandaag van genieten kunt.

Kijk niet naar morgen of van de week ……… dat geeft een gevoel van uitzichtloosheid omdat we gewoon niet weten wanneer het weer normaal is.

Als we alleen naar vandaag kijken weten we dat we vanavond weer naar bed gaan als de dag over is. Dit is overzichtelijk.

Tip 2.

Kijk niet naar wat je niet hebt, maar naar wat je wel hebt. En dat is moeilijk, als je door de harde lockdown geraakt wordt, daar ben ik me bewust van.

Maar door continue te kijken naar wat je niet hebt, krijg je het echt niet, dus heeft het geen zin. Wel zinvol is te kijken wat je wel binnen handbereik hebt. Dat mooie boek bv. Of dat leuke parkje om de hoek. Of dat lekkere recept.

Tip 3.

Wees creatief in contacten. We missen allemaal die knuffel, dat hoef je niet te ontkennen voor jezelf, maar het is nu eenmaal niet verstandig, dus probeer je erbij neer te leggen.

Maar kijk hoe je met die mensen waar je die knuffel van verlangt op een andere manier binding kunt voelen. Als je de mogelijkheid hebt ga samen, op afstand, bv wandelen, of eten bij elkaar.

Maar ook online is er tegenwoordig veel mogelijk. Maar zorg wel dat je in contact blijft en je niet terugtrekt uit je sociale wereld, hoe moeilijk het soms ook is.

En lukt het nu niet, loop je vast met jezelf?

Schaam je niet maar, schakel hulp in.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën