Stil zijn is soms zo moeilijk, maar vaak zo waardevol.

Zelf heb ik in een orkest gespeeld, en het mooiste vond ik het als de laatste noot gespeeld was en iedereen stil bleef, tot de laatste echo was uitgestorven. Wij op het podium bewogen dan ook niet. Na de laatste noot bleven we zo zitten met ons instrument aan onze mond, als of alles stil werd gezet. Magisch vond ik dat. Even stil in het luchtledige, maar met zoveel kracht.

En wat doe jij als er in een gesprek een stilte valt? Vul jij dat op, of laat je het er zijn? Die stilte (in een gesprek) kan even dynamisch zijn als het uitsterven van de laatste noot. Vaak gebeurt er in die stilte heel veel. Maar er is moed voor nodig om die stilte de stilte te laten, want er is altijd wel een stemmetje in ons die dat helemaal niet leuk vindt.

In de stad is altijd wel leven en geluid. Maar ook daar kun je stilte creëren. En dan heb ik het over stilte IN jezelf.  Dat is niet makkelijk. En ja, ook ik vind het soms lastig om het IN mij stil te laten zijn.

Als je wilt is er namelijk altijd wel iets om over te piekeren, ook als je geen grote problemen hebt. Boodschappenbriefjes, wat eten we vandaag, to-do lijstjes maken ……. Nou ja, er zijn legio voorbeelden om maar te zorgen dat het niet stil is in je.

Stilte buiten en vanbinnen

Maar als we iets even niet meer weten? Hoe vaak zijn we dan stil om naar het antwoord in onszelf te luisteren? Het tegenovergestelde is vaker hoe we reageren. En als dat maar genoeg gebeurt wandelen we als vanzelf een burn-out in.

Veel mensen die iets ingrijpends hebben meegemaakt, hebben problemen met stilte, want dan krijgt bij hen het nare gevoel de ruimte om te groeien. En juist dat proberen ze tegen te houden.

Begrijpelijk dat je dan de stilte invult. Dat nare gevoel blokkeert je functioneren immers. Toch is juist die stilte toestaan meestal de enige manier om van dat nare gevoel af te komen.

Neem gewoon eens even rust, en doe eens even niets, in stilte.  En accepteer wat er gebeurt.

3 Tips om stilte te worden:

  • Ga mediteren: er zijn diverse apps om je hoofd leeg te maken.

Vaak is het verstandig om met geleidde meditaties te beginnen. Gaat dat je goed af zou je een stilte meditatie kunnen gaan doen.

  • Vind je dat te zweverig?

Zet dan eens elke dag op een moment dat je niet gestoord kan worden een wekker op 5 minuten en concentreer je in die minuten eens op je ademhaling en kijk wat het met je doet.

  • Ga zonder muziek in stilte wandelen.

En probeer dan eens om alleen naar de vogels te luisteren en alle andere geluid uit te sluiten.

Wil je wel, maar durf je niet stil te zijn? Geef jezelf een cadeau en neem contact met me op, want ik weet zeker dat jij die rust ook kunt bereiken. En nog belangrijker, dat je kunt verwerken wat verwerkt mag worden en je weer lekker in je vel gaat zitten.

Stilte,

Stilte doorbreekt het leven

Stilte doet tot bezinning komen

STILTE

Luister naar je innerlijke stem

Laat de stilte er zijn

Er komt een nieuwe wereld in jouw bewustzijn

J. Nijsink

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën