Bijna Kerstmis.

Normaal een tijd vol gezelligheid. Drukke winkels, plannen om het met elkaar te vieren, lekker eten, misschien een gezelschapsspel, misschien de jaarlijkse Kerstnachtdienst in de kerk bijwonen. Veel licht en gezelligheid voor de meeste van ons. Want er zijn ook altijd een kleine groep die juist met dit soort dagen zich eenzaam voelt.

Dit jaar is alles anders, ook Kerstmis. Geen drukke winkelstraten (hoop ik), niet hele families bij elkaar, niet op tijd de deur uit voor de Kerstnachtdienst in de kerk.

Dit jaar

Dit jaar zullen met Kerstmis heel veel meer mensen zich eenzaam voelen, geliefde missen en op zien tegen Oud en Nieuw. Want wat zal het nieuwe jaar brengen. Er is op dit moment veel angst en aan de andere kant onverschilligheid.

Maar het wordt wel gewoon Kerstmis, ook zonder hoe we het altijd deden. Ook als jij je eenzaam voelt. Ook als je al die mensen die er normaal zijn, moet missen, gewoon omdat het er meer dan 3 zijn.

Radio, televisie, social media, alles zal er je aan herinneren dat het Kerstmis is, dus jezelf voornemen dat je doet alsof het er niet is, word haast onmogelijk gemaakt.

Dus wees gewoon eens extra lief voor jezelf. Doe wat voor jouw goed voelt, en niet wat de omgeving van je verwacht.

En ja, iedereen is het is zat, maar je ertegen verzetten, of de regels negeren maakt niet dat het virus overgaat. In tegen deel zelfs. Het zorgt misschien zelfs wel voor een langere lock-down. Meer mensen met Corona en meer mensen met een trauma daarvan.

3 tips om deze nare periode dragelijk te maken voor jezelf:

1.

Leef van dag tot dag. Kijk wat je vandaag kunt doen, waar je vandaag blij van wordt, waar je vandaag van genieten kunt.

Kijk niet naar morgen of van de week ……… dat geeft een gevoel van uitzichtloosheid omdat we gewoon niet weten wanneer het weer normaal is.

Als we alleen naar vandaag kijken weten we dat we vanavond weer naar bed gaan als de dag over is. Dit is overzichtelijk.

2.

Kijk niet naar wat je niet hebt, maar naar wat je wel hebt.

Door continue te kijken naar wat je niet hebt, krijg je het echt niet, dus heeft het geen zin. Wel zinvol is te kijken wat je wel binnen handbereik hebt. Dat mooie boek bv. Of dat leuke parkje om de hoek. Of dat lekkere recept.

3.

Wees creatief in contacten. We missen allemaal die knuffel, dat hoef je niet te ontkennen voor jezelf, maar het gaat nu eenmaal niet, dus probeer je erbij neer te leggen. Maar kijk hoe je met die mensen waar je die knuffel van verlangt op een andere manier binding kunt voelen. Als je de mogelijkheid hebt ga samen, op afstand, bv wandelen, of eten bij elkaar. Maar ook online is er tegenwoordig veel mogelijk. Maar zorg wel dat je in contact blijft en je niet terugtrekt uit je sociale wereld, hoe moeilijk het soms ook is.

En lukt het nu niet, loop je vast met jezelf?

Schaam je niet maar, schakel hulp in.

Mail of bel me, dan maken we een afspraak.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën