Met de nieuwe Coronamaatregelen is de kans op extra Coronakilo’s ook weer actueel. Mensen kunnen zich beknopt in hun vrijheid voelen, machteloos voelen, zich afvragen wanneer het nu eens stopt enz. En zeker als je niet lekker in je vel zit, komt dit weer extra hard aan.

Frustratie eten ligt om de hoek, zeker nu we misschien ook weer vaker thuis zijn en daardoor vaker tv kijken en dus al die reclames van fastfood, chocola, koek en snoep voorbij zien gaan. Sta dan maar eens sterk in je schoenen om het te weerstaan, als de emoties door je lijf gieren.

Iris

Iris vertelde me dat ze sinds de Corona heel erg was aangekomen. Haar huisarts had aangegeven dat ze op het randje van diabetes 2 zat. Daardoor wilde ze het roer omgooien. En elke dag begon ze weer vol enthousiasme: ze zou nooit meer snoepen, veel water gaan drinken (wat ze liever niet deed), en gaan sporten. Maar ja, elke dag kwam er wel weer een moment dat het mis ging. Want nooit meer iets lekkers? Help!!

Ze wilde graag afvallen, er weer leuk uitzien, niet de dreiging van diabetes meer hebben en waarom lukte het haar dan niet?? Was ze zo’n slappeling? Het gevoel van mislukt te zijn werd steeds groter, ook omdat ze dat uit haar jeugd herkende. Een visuele cirkel waar ze niet uit leek te komen.

Wat wel?

Mijn eerste opmerking: Je bent suikerverslaafd en te hard voor jezelf. En daarna gaf ik haar wat tips, waar jij misschien ook wel wat aan hebt.

  • 1 Als jij tegen jezelf zegt, ik ga lijnen, dus mag geen chocolade meer, gebeurt er iets in je hoofd. Het kleine kind in je hoort nl je mag nooit meer chocolade. Nooit meer is zo uitzichtloos als je iets lekker vindt dat je overal chocolade gaat zien. Het helpt als je zegt dat je bv 1 x per week mag zondigen, dan wordt gezond eten wat makkelijker vol te houden.

  • 2 – Na het eten, is vaak een kritisch moment waarin je snaaibuien krijgt. En mocht je daar regelmatig aan toe geven, dat zit het in je systeem en is dat lastig veranderen. Wat mij erg geholpen heeft: uitstellen. Ik sprak met mezelf af dat ik een kwartier moest wachten, en in dat kwartier iets doen, bijvoorbeeld lezen, een klein klusje in huis zoiets. Had ik na dat kwartier nog trek, mocht ik 1 ding nemen, en daarna weer een kwartier wachten voor het volgende. Steeds vaker kwam van uitstellen afstel, en draaide ik een gewoonte om.

  • 3 – Als je je eetgewoontes/leefstijl wil veranderen, neem daar de tijd voor. Begin eens met 1 dag per week anders te eten, bevalt dat maak er 2 dagen van. Zo raak je gewoon aan die andere leefstijl en heb je meer kans dat je het langdurig volhoudt en je doel wel gaat bereiken. Wees realistisch. 

  • 4 Vraag jezelf af wat jouw hoofddoel is. Die kennis haar hoofddoel was van de medicijnen afkomen, en afvallen zou leuk zijn, maar niet het belangrijkste. Als zij van de medicijnen af zou zijn en nog hetzelfde gewicht zou hebben, zou de daar tevreden mee kunnen zijn concludeerde ze.

Misschien heb jij iets aan deze tips, want hoe jij gezond moet eten weet je zelf wel, net zoals alle andere adviezen die diëtisten je geven.

Wil je er meer over weten? Neem contact met me op.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën