Elk mens heeft wel eens zorgen. Zorgen over je gezondheid, over je familie en/of vrienden, geldzorgen, zorgen of je je baan wel kunt houden. En soms gewoon over het feit dat je iets niet moet vergeten of iets beter anders had kunnen doen.

Soms blijft het je zo bezighouden dat het je leven gaat beheersen. Hoe meer je piekert des te groter een probleem lijkt te worden.

Al dat piekeren bied vaak ook geen oplossingen, in tegendeel zelfs, er komen problemen bij.

Goede reden dus om een manier te vinden om dat gepieker te stoppen.

Zelf heb ik diverse manieren om het piekeren te stoppen.

  • – 1 Jezelf afleiden door een goed boek te lezen.

Als je van lezen houd herken je het wel. In een goed boek kun je helemaal opgaan en even alles om je heen vergeten, alsof je zelf in het verhaal ben gestapt.  Dit is een geweldige afleiding om al je zorgen en gepieker even opzij te zetten.

  • – 2 Gaan schrijven.

Het hoeft geen schoonschrift te zijn, je schrijft alleen voor jezelf. Zet bijv een wekker/alarm op 5 minuten en ga in die tijd gewoon alles opschrijven wat er in je op komt. Denk er niet over na, maar laat je pen gewoon gaan. Je onderbewuste weet voor jouw problemen vaak iets wat tot een oplossing kan leiden. Door zonder nadenken te gaan schrijven, geef je je onderbewustzijn de ruimte jou dat te laten zien.

  • – 3 Mediteren of zelfhypnose toepassen.

Dit is een methode die bij mij met name in de nacht erg goed werkt. Zoek op YouTube maar eens op meditatie of zelfhypnose. Er staan er diverse op, zoek er een die jou een prettig gevoel geeft en laat je leiden. Ik slaap daarna bijna altijd weer lekker verder.

  • – 4 Wandelen of sporten.

Even lekker je zorgen uit je hoofd laten waaien tijdens een wandeling, even alleen met je lijf bezig zijn in de sportzaal/veld. Veel mensen hebben er baat bij.

Door je lichamelijk in te spannen, blijft er weinig energie over voor je hoofd om dat piekeren door te zetten. Daarnaast vind ik wandelen in de natuur ook gewoon lekker rustgevend. En heel vaak krijg ik inspiratie van het wandelen en ontstaan daar de beste ideeën voor inspiratieblogs.

  • – 5 Er over praten

Bespreek jou zorgen of onderwerpen waar je over pieker met je partner/vrienden etc. Doordat jij er mee in je hoofd blijft lopen, zie jij op een gegeven moment geen oplossingen meer. Terwijl iemand die het voor het eerst hoort, de meest praktische oplossingen zien. Geeft jou een goed gevoel, omdat je er niet meer over hoeft te piekeren. Maar daarmee geef je de ander ook een goed gevoel, doordat hij/zij iemand heeft kunnen helpen. Win-winsituatie dus.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Archieven
Categorieën