Op de labeltjes van een bepaald merk theezakjes staan soms hele leuke vragen. Zo kreeg ik laatst de vraag van mijn theezakje: Welke feestdag lekkernij mag het hele jaar verkrijgbaar zijn?

In de winkels liggen alweer een paar maanden de kruitnoten, pepernoten en chocoladeletters. En als de feestdagen voorbij zijn, zal het niet lang meer duren voor de Paaseitjes verschijnen.

We ontkomen er niet meer aan, en af en toe iets lekkers is prima, maar het helpt niet echt als je wilt afvallen en daarbij ook nog eens niet lekker in je vel zit.

Frustratie eten ligt om de hoek, zeker omdat je overval reclames van fastfood, chocola, koek en snoep voorbij zien gaan. Sta dan maar eens sterk in je schoenen om het te weerstaan, als de emoties door je lijf gieren.

Joke

Joke vertelde me dat ze sinds een jaar heel veel was aangekomen. Haar huisarts had aangegeven dat ze op het randje van diabetes 2 zat. Daardoor wilde ze het roer omgooien. En elke dag begon ze weer vol enthousiasme: ze zou nooit meer snoepen, veel water gaan drinken (wat ze liever niet deed), en gaan sporten. Maar ja, elke dag kwam er wel weer een moment dat het mis ging. Want nooit meer iets lekkers? Help!! Ze wilde graag afvallen, er weer leuk uitzien, niet de dreiging van diabetes meer hebben en waarom lukte het haar dan niet?? Was ze zo’n slappeling? Het gevoel van mislukt te zijn werd steeds groter, ook omdat ze dat uit haar jeugd herkende. De diëtiste waar ze bij liep hielp ook niet echt, want die sprak haar alleen maar streng toe, dat niet snoepen toch niet zo moeilijk was. Een visuele cirkel waar ze niet uit leek te komen.

Mijn eerste opmerking: Je bent suikerverslaafd en te hard voor jezelf. En daarna gaf ik haar wat tips, waar jij misschien ook wel wat aan hebt.

5 Tips

  1. Als jij tegen jezelf zegt, ik ga lijnen, dus mag geen chocolade meer, gebeurt er iets in je hoofd. Het kleine kind in je hoort nl je mag nooit meer chocolade. Nooit meer is zo uitzichtloos als je iets lekker vindt dat je overal chocolade gaat zien. Het helpt als je zegt dat je bv 1 x per week mag zondigen, dan wordt gezond eten wat makkelijker vol te houden.
  2. Na het eten, is vaak een kritisch moment waarin je snaaibuien krijgt. En mocht je daar regelmatig aan toe geven, dat zit het in je systeem en is dat lastig veranderen. Wat mij erg geholpen heeft: uitstellen. Ik sprak met mezelf af dat ik een kwartier moest wachten, en in dat kwartier iets doen, bijvoorbeeld lezen, een klein klusje in huis zoiets. Had ik na dat kwartier nog trek, mocht ik 1 ding nemen, en daarna weer een kwartier wachten voor het volgende. Steeds vaker kwam van uitstellen afstel, en draaide ik een gewoonte om. 
  3. Als je je eetgewoontes/leefstijl wil veranderen, neem daar de tijd voor. Begin eens met 1 dag per week anders te eten, bevalt dat maak er 2 dagen van. Zo raak je gewoon aan die andere leefstijl en heb je meer kans dat je het langdurig volhoudt en je doel wel gaat bereiken. Wees realistisch.
  4. Vraag jezelf af wat jouw hoofddoel is. Joke haar hoofddoel was geen Diabetes 2 krijgen, en afvallen zou leuk zijn, maar niet het belangrijkste. Als zij van dat randje van diabetes 2 af zou zijn en nog hetzelfde gewicht zou hebben, zou de daar tevreden mee kunnen zijn concludeerde ze.
  5. Voel jezelf niet schuldig als het niet in één keer lukt, elke dag is een nieuwe, met nieuwe kansen, en als het jou helpt, ga een eetdagboek bijhouden.

    Als je al bij een diëtiste loopt, en het helpt jou? Prima toch, en dan ook zeker er mee doorgaan als het goed voor jou voelt.

    Maar ik hoor helaas te vaak verhalen als die van Iris en misschien heb jij iets aan deze tips. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de meeste van ons echt wel weten hoe ze gezond moeten eten, maar tussen weten en uitvoeren zit nog steeds verschil.

    Wil je hier verder over praten, dat kan, neem maar gewoon contact met me op.

    Categories:

    Comments are closed

    Archieven
    Categorieën