Na 2 jaar Kerstmis met beperkingen, kunnen we het nu gelukkig weer groots en met de mensen vieren waar we dat mee willen doen.

Drukke winkels, koopavonden, plannen maken om met de hele familie het te vieren, lekker uit eten, misschien een gezelschapsspel, of een Kerstnachtdienst in de kerk bijwonen. Veel licht en gezelligheid met de hele familie voor vele van ons.

Maar ook dit jaar zullen met Kerstmis heel veel mensen zich weer eenzaam voelen, geliefde missen en op zien tegen Oud en Nieuw. Eenzaam kun je je ook voelen als je mensen om je heen hebt, zeker als deze zich wel vrolijk voelen en jij niet. Want wat zal het nieuwe jaar nu weer gaan brengen. Kan ik alles nog wel betalen, als alles nog duurder gaat worden? Hoe gaan we verder?  

Maar ook mensen die niet lekker in hun vel zitten zullen opzien tegen die gezelligheid. Want je wilt wel gezellig meedoen, maar je moet toneelspelen, want je voelt die gezelligheid niet. Eigenlijk wil je gewoon rust, onderduiken, weg.

Radio, televisie, sociale media, alles zal er je aan herinneren dat het Kerstmis is, dus jezelf voornemen dat je doet alsof het er niet is, word haast onmogelijk gemaakt. Las van de week van iemand op sociale media, dat die supermarkt reclames erg mooi waren, maar haar wel erg confronteerde met het gemis van haar geliefde. Ja, het lijkt wel of je er niet omheen komt. Sentimentele verhalen en rijk gevulde tafels samen met veel mensen gezellig bij elkaar.

Dus wees gewoon eens extra lief voor jezelf. Doe wat voor jouw goed voelt, en niet wat de omgeving van je verwacht.

5 tips om de feestdagen voor jezelf dragelijk te maken

(als je er tegenop ziet natuurlijk):

Tip 1

Maak een planning van wat echt gedaan moet worden en schrijf dat op, zodat het niet in je hoofd blijft zitten. En leef vervolgens van dag tot dag. Kijk ook elke dag waar jij die dag blij van kunt worden, waar jij van kunt genieten.

Kijk niet verder dan vandaag. Niemand verwacht van jou dat het perfect is. Jouw gasten komen voor jou en niet om te inspecteren of jij het perfect voor elkaar hebt.

Tip 2

Kijk niet naar wat je niet hebt, maar naar wat je wel hebt.

Door continue te kijken naar wat je niet hebt, krijg je het echt niet, dus heeft het geen zin. Wel zinvol is te kijken wat je wel binnen handbereik hebt. Dat mooie boek bv. Of dat leuke parkje om de hoek. Of dat lekkere recept.

Tip 3

Zorg dat je in je planning ook elke dag beweging plant. Een wandeling van een half uur bv en dan niet naar de winkels. Of een rondje fietsen. Bewegen en buitenlucht neemt stress weg. Gun het jezelf.

Tip 4

Sluit je niet af van je omgeving, iets wat je misschien het liefste wel zou doen. Maar houdt contact met mensen. Vertel aan de mensen die jij vertrouwt hoe je je voelt.

Tip 5

En ben je alleen? Maak er WEL speciale dagen van. Plan van tevoren iets leuks, maak iets lekkers te eten (zonder je vol te proppen), maak het gezellig met bv kaarsen, een goed boek, een van te voren uitgezochte film. Er zijn genoeg gewone dagen.

Comments are closed

Archieven
Categorieën