Hoe gaat het met jou?

Hoe vaak hebben we dat al niet gevraagd als we iemand tegenkomen of spreken.

En wees eens eerlijk (naar jezelf) hoe vaak verwacht jij een echt eerlijk antwoord? Vaak is het een gewoonte vraag hé?

Je bent niet de enige hoor, dus schaam je vooral niet.

In het algemeen zouden we ook schrikken als iemand zou zeggen: Niet goed. Als het iemand van je vrienden is, zit de schrik in het feit dat je het niet gezien hebt, als het vage bekende of collega’s zijn is het meer een beleefdheidsvraag en verwacht je eigenlijk ook geen eerlijk antwoord. Gewoon omdat we de tijd ons vaak niet gunnen om tijd te maken naar de ander te luisteren.

Die cultuur maakt wel dat we het o.a. daardoor lastig blijven vinden om als het inderdaad niet goed met ons gaat er over te praten.  

Een andere reden is dat je je dan kwetsbaar op moet stellen, en dat is iets wat we ook niet graag doen, want stel dat je afgewezen wordt, hij/zij het gek vindt, of die ander heeft geen tijd, of …… vul zelf maar in, want er zijn duizenden excuses te verzinnen. En wat denk je van nog zo’n misplaatste emotie: schaamte. Want wat zullen ze wel niet van me denken, zouden ze me niet dom vinden.

En schaam je vooral niet, want er zijn niet zo veel mensen die er geen moeite mee hebben om te praten over hun problemen.

Misschien helpen deze 5 redenen je op weg om toch te besluiten over je problemen te gaan praten.

  •  Praten zorgt voor verbondenheid

Die ander heeft waarschijnlijk allang gezien dat jij ergens meezit, of vermoed het. Door te praten over jouw gevoel/problemen laat je zien dat je die ander volledig vertrouwd. Dat schept een band, en nodigt de ander ook uit om met jou te delen.

  • Je hoeft je problemen niet alleen te dragen

Heel vaak denken mensen dat ze de enige zijn die met dat probleem worstelen. Maar als je het deelt, zul je al snel merken dat er veel meer mensen zijn die met soortgelijke problemen worstelen. Je zult zelf die problemen op moeten lossen, maar is het niet veel fijner als er iemand is die weet waar jij doorheen gaat, die het herkent, die jou erkent met je problemen? Daarnaast heeft die ander misschien zelfs wel tip hoe hij/zij het zelf heeft opgelost.

  • Door praten zet je alles op een rijtje

Bij problemen hoort eigenlijk altijd piekeren. En piekeren is vaak rondjes in je hoofd draaien, maar niet echt tot stappen komen. Door te praten, ontwar je die kluwen en kan je zelf oplossingen gaan zien voor jouw probleem. Dus, praten schept orde in je hoofd. En dat helpt je vaak ook weer om wat beter te gaan slapen.

  • Je schaamte wordt minder

Schaamte is iets geks hé, doordat je je schaamt houd je je mond, maar het probleem wordt daardoor ook groter, het gaat aan ons vreten. En achteraf zeg je altijd, heb ik me daar nu zo druk om gemaakt? Daarbij zal je ook zien, dat als je er over praat (en als jou dat helpt begin je te vertellen dat je je ervoor schaamt) mensen het helemaal niet gek vinden. Iets wat jij jezelf wel voorhoudt.

  • Andere gaan je sympathieker vinden.

Hoe vind jij mensen die nooit iets met jouw delen? Door je kwetsbaar op te stellen, zien mensen jou ware ik. En onderzoek heeft uitgewezen dat mensen jou doordat je deelt leuker gaan vinden. Je wordt dan als iemand gezien die oprecht en eerlijk is, en dat geeft veel meer vertrouwen om een band mee op te bouwen dan mensen die nooit iets van zichzelf laten zien.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën