Laat jij je leiden door angst?

Ben jij wel eens iemand tegengekomen die zegt geen angst te kennen? Wat denk je dan? Zou jij dat ook willen?

Maar besef dat het dan iemand is die of niet naar zijn gevoel luistert of niet de waarheid spreekt.

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een definitie voor angst op hun website staan die ik wel mooi vind

Angst is een beklemmende, onaangename emotionele toestand die

wordt veroorzaakt door dreiging of gevaar.

Angst hoort bij de mens, het heeft een functie. Zonder angst zouden dat gevaar niet serieus nemen en onszelf geen lang leven bezorgen. Angst is al zo oud als de mensheid.

Gegronde angst maakt dat we instinctief reageren, denk maar eens aan de oermens. Die zette het op lopen als hij een tijger zag, omdat de tijger geen “lief poesje” is, maar een roofdier die hem kon doden.

Niet alleen heeft angst invloed op je geest, maar bij heftige angst gebeurt er ook lichamelijk iets met je. Je hartslag en bloeddruk gaan omhoog, je krijgt een droge mond, je adrenaline peil gaat omhoog en je spijsverteringssysteem en gevoel voor pijn wordt op een laag pitje gezet. Maar ook de neocortex, waar ons rationele brein zich bevindt, ofwel ons denken, wordt uitgeschakeld en ons instinct neemt het over. Instinctmatig zullen we op zo’n moment vluchten, vechten of bevriezen, om te overleven.

Maar hoe ga je om met angst in je dagelijkse leven?

Tegenwoordig proberen bedrijven, maar ook wij zelf, ons te beschermen tegen van alles en nog wat, uit angst dat ons iets zal overkomen.

Zo hoorde ik van het weekend dat in Engeland ergens alle narcissen waren weggehaald omdat als kinderen ervan zouden eten ze giftig zijn.

Ons land loopt over van regel- en wetgeving, soms zoveel dat de ene regel de ander tegenspreekt. En helpt het om ons minder angstig te voelen?

Voor de ene wel, maar een ander vindt dat er dan te veel nadruk wordt gelegd op de soorten gevaar en ze angstig makend zijn.  

De vraag is wat doe je ermee?

Angst hoort bij het leven, maar het is dus maar net wat we er mee doen. Geven we eraan toe, lopen we er voor weg door ons gevoel uit te schakelen of gaan we er dwars doorheen na de voors en tegens afgewogen te hebben.

Als we eraan toe geven beperken we onszelf en maken het voor onszelf extra moeilijk, want waar en wanneer durf jij je dan veilig te voelen. Gevoel van veiligheid zit in ons en niet in onze omgeving. Iemand vertelde me eens dat ze na een inbraak in de woning maar bang bleef. Rolluiken voor alle ramen en deuren waren haar oplossing. Maar toen die eenmaal allemaal dicht zaten, werd ze bang dat als er brand kwam ze er niet meer uit kwam. Uiteindelijk word je bang voor de angst.

Schakelen we ons gevoel uit, zodat we geen angst meer voelen beperken we onszelf ook.  Dan lopen we de kans dat we echt gevaar niet waarnemen en/of roekeloos gaan worden. Daarmee tonen we onszelf dus eigenlijk destructief gedrag.

Dwars er doorheen, is soms niet makkelijk, maar helpt jou wel vooruit, en kan je een trots tevreden gevoel opleveren. Daarbij verleg je vaak ook je grenzen en geeft het je meer ruimte in je hoofd en denken.

 De ergste dingen kunnen je overkomen, maar hoeven je niet te overkomen.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën