Zij wilde hulp met het invullen van papieren om een schadevergoeding te krijgen voor wat haar was aangedaan, dit deed de organisatie waar ik werkte immers ook. De in te vullen papieren had zij nog niet bekeken, maar ze verwachtte dat het allemaal duidelijk was en vlot afgerond zou kunnen worden.

Zij was boos op alles en iedereen leek het wel, dat straalde ze in alles uit. Voor haar een manier om mensen op een afstand te houden, kwam ik al snel achter.

Gelijk het eerste gesprek maakte ik al kennis met haar boosheid, toen ik haar vertelde dat we er de tijd voor moesten nemen, omdat er voldoende steunbewijs voor haar verhaal gezocht moest worden. Dit viel haar tegen, en zij werd kwaad, omdat ze het idee had dat ze niet geloofd werd. Waar was anders steunbewijs voor nodig? Dit was de eerste van de vele keren dat ze mij haar boosheid liet zien.

Ze had eigenlijk zelf niet eens meer in de gaten dat ze met boosheid reageerde, immers het was haar tweede natuur geworden. Ze had als tiener gemerkt dat ze er mee kon overleven, dat deed het nog steeds zo. Ook therapeuten kwamen niet verder met haar. Als deze dicht bij haar emoties en/of gevoelens kwamen, overheerste haar boosheid en liep ze weg, onder het mom dat ze niet geloofd werd, dat ze niet kreeg waar ze om vroeg, dat ze niet gerespecteerd werd.

Wat is boosheid

Boosheid is heel vaak een reactie op onrecht en/of onmacht.

Het is heel natuurlijk en gezond als er jou iets wordt aangedaan dat jij boos wordt. Boosheid is een emotie waarmee je uiting geeft aan de onderliggende frustratie dat iemand over jouw grenzen gaat. Het is goed om op dat moment je boosheid bespreekbaar te maken en te erkennen dat je boos bent.

Het wordt ongezond, zowel geestelijk als lichamelijk als je je boosheid op kropt of als je gewoonweg het nooit geleerd hebt om je gevoel te herkennen. Het wegstopt achter een hoge muur. Sommige mensen zijn bang om boos te worden, want wat als ze exploderen, of zich niet kunnen beheersen. Maar besef hoe meer je opkropt, des te dichter je bij een echt explosief afreageren van je boosheid komt.

Wat ook bij veel mensen helpt is je boosheid door sporten kwijt te raken, maar er zijn ook mensen die hun boosheid goed in een kunstuiting kwijt kunnen raken. Maar wil je er iets mee doen, zul je het eerst moeten herkennen en erkennen.

Trauma en boosheid

De dame uit het begin van dit verhaal, had in haar jeugd nare dingen meegemaakt. Ze heeft het wel aan haar ouders geprobeerd te vertellen, maar deze hadden geen aandacht voor haar en bestempelde haar als lastig, en dat het haar eigen schuld was, als het waar was.

Dat kleine meisje werd onrecht aangedaan, ze werd te onrechte beschuldigd, er werd over haar grenzen gegaan, ze werd genegeerd door volwassene, ……….. Dit temperamentvolle meisje kon maar op een manier reageren, door een muur op te bouwen waar haar boosheid de baas was om te overleven.

Ook als volwassen vrouw bleef ze achter haar muur van boosheid zitten, onbewust. Bang voor wat daarachter lag, bang om haar verleden recht in de ogen te kijken. Een kant van haar wilde wel, als het aan haar voorwaarden voldeed en dat kon niet.

Toen ik haar dit uitlegde, werd ze eerst boos, maar bij de volgende afspraak gaf ze toe dat het bij haar zo misschien wel werkte.

Om de papieren goed ik te vullen moest ik stukjes van achter haar muurtje weten. Heel lang ging het goed, maar toen het bijna rond was, trok ze haar muur weer op en wilde niet meer verder met de aanvraag. Ik was dichter bij haar geweest dan iemand ooit was geweest in 40 jaar.  Later hoorde ik dat het haar toch goed gedaan had.

Wil jij nu ook achter jouw muur kijken in een veilige omgeving? Neem contact met me op.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën