Vandaag naar een hele inspirerende lezing zitten kijken van prof. Gabriel Anthonio.  Aandachtig leven en contact met jezelf waren onderwerpen in deze lezing.

Dat spreekt mij erg aan omdat ik graag in het hier en nu leef. Maar ook voor mij is dat wel anders geweest.

Mensen met een trauma doen hard hun best om bewust, maar vaker onbewust dit te vermijden.

Want juist in stilte een aandacht voor jezelf, kun je je omgeving niet scannen op gevaar. En dat is iets wat mensen met een trauma bewust/onbewust doen. Continue alert zijn en scannen.

En stil worden om contact te leggen met jezelf?

Doodeng, want dan krijgen je “monsters” van het trauma de kans om jouw angst te laten overheersen en de macht over te nemen.

Daardoor leef je niet echt bewust, je mist veel, wat je niet in de gaten hebt.  Je holt eigenlijk steeds voor jezelf uit.

Weglopen van mezelf

Ook ik ben zo aan het hollen, scannen of vluchten geweest in mijn jeugd. Zelfs zo dat ik als volwassenen eigenlijk bijna niets meer bewust weet van die tijd. Als er in de familie dingen over vroeger verteld worden, is het voor mij vaak nieuw. Alweer heel veel jaren geleden ben ik opzoek gegaan naar hoe het kwam, want ik wilde ook die herinneringen.

Contact met mezelf en de wereld om me heen had ik niet echt. Ik deed de dingen die van me verwacht werden, werkte, had hobby’s, lachte en leefde dacht ik. Maar  echt contact met mezelf of andere had ik niet.  Leven in het hier en nu, kon ik niet doordat ik mijn pijn verborg voor mezelf en alle andere. Gelukkig ben ik diverse mensen in mijn leven tegen gekomen die contact durfde te maken door naar die verbogen pijn te gaan.

Stilte in mezelf

Dat heeft gemaakt dat die “monsters” verdwenen zijn.  Ik ben nu niet meer bang voor de stilte in mezelf.

Maar heeft er ook voor gezorgd dat ik er nu naar streef om met aandacht te leven. En door het contact wat ik met mezelf heb in het hier en nu ook met aandacht streef naar contact met andere.

Zeker met de Corona maatregelen zijn we op onszelf aangewezen. Durf jij te oefenen met in stilte contact te maken met jezelf of probeer jij ook nu nog weg te lopen voor gevoelens en angst?

Als dat zo is, wil ik graag afdalen naar jouw pijn en om op die manier in echt contact met jou te komen. Want ik weet zeker dat er een heel mooi mens verborgen zit achter die pijn/angst/onrust.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Archieven
Categorieën