Op mijn avondwandelingen kom ik ze soms tegen, naaktslakken. Eigenlijk best mooie diertjes, maar o zo kwetsbaar. Mijn schoenmaat 41 had deze niet overleefd. En toch kruipt hij vanuit het groen het pad over. Misschien wel naar lekkerder eten, wie weet.

Je kwetsbaar opstellen.

Voor veel mensen is dat heel moeilijk. En daar is moed voor nodig. En bewustwording.  Zeker als je dat al vaker gedaan hebt en het alleen opgeleverd heeft dat je teleurgesteld, gekwetst achter bleef.

Als je dat een paar keer hebt meegemaakt, bouw je een muurtje om je heen.  Meestal onbewust. Een bescherming tegen teleurstelling, tegen gekwetst worden, tegen geestelijke pijn die je ook lichamelijk kunt gaan voelen.  Met andere woorden, een muur waar je achter kruipt, zodat andere jou niet kunnen raken en jij kunt overleven.

Maar zeker als het een onbewust muurtje is sluit je je automatisch ook af voor alle goedbedoelde hulp/vriendschap/liefde. Laat je niemand meer dichtbij komen, kan niemand jou meer echt raken. Want ook jou gevoel blijft achter dat muurtje verstopt.

Toen ik het op een gegeven moment niet meer zo zag zitten door een opeen stapeling van problemen, bouwde ik ook een muurtje.  Op een dag zei een vriend tegen mij : “Nel, het lijkt wel of je op een eiland zit, ik kan je niet meer bereiken, probeer er eerst eens een schiereiland van te maken, met één weg, dan kan ik met je kijken hoe jij weer vast land word.” Dat raakte mij enorm, maar was wel de eye-opener die ik nodig had.

Hoe zit dat bij jou?

Hoeveel teleurstellingen en tegenslagen hebben bij jouw een onbewuste of bewuste muur opgebouwd?

Kijk eens om je heen, wat vind jij “mooie mensen”, die mensen die jou op een afstand houden, of juist degene die zich kwetsbaar op durven stellen?

Door met die teleurstellingen en tegenslagen aan het werk te gaan, kun je die muur steen voor steen afbreken.  Ga er naar kijken, ga er over praten. Ook daar heb je moed voor nodig.

Maar als je die stap zet, zul je jezelf niet teleurstellen.

Het mooie is, dat als je je er bewust van wordt, je er ook selectief mee om zou kunnen gaan. Immers zo’n muur is helemaal niet fout, soms wel heel erg fijn in deze chaotische wereld. Maar nog fijner is het als je diezelfde muur kunt laten zakken. Want dan ga je merken dat je kwetsbaar opstellen geen zwakte is, maar jou juist heel sterk maakt.

Dus ik hoop dat jij, net als ik toen, jou eiland tot een schiereiland gaat maken.

Ik wil graag met jou aan de slag om te kijken waar jou muur voor staat, zodat je er ook bewust mee om kan gaan.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Archieven
Categorieën