Suze is lekker bezig. Het kastje van die grootte Zweedse woningwinkel is ze helemaal alleen in elkaar aan het zetten, en het gaat hartstikke goed, dacht ze. Want nu ziet zie iets wat niet klopt. Een van de zijkanten had andersom gemoeten. Het eerste wat in haar op komt: STOMMERD, JE MOET OPLETTEN!

Herkenbaar?

Gedachten komen vaak zo snel op, dat je het niet eens door hebt. Suze wist dat haar reactie niet klopte, ze was geen stommerd, het was jammer dat ze even die plank verkeerd had gedaan, maar het was allemaal op te lossen. Dus herstelde ze het en was trots op het resultaat.

Maar wat nu als je toch al niet zo lekker in je vel zit? Hoe vang je dat dan op.

Waarschijnlijk was Suze dan knap kwaad op zichzelf geweest, en kwamen er eerdere situaties bij haar naar boven, waarin ze ook zo’n ”stomme” fout gemaakt had. Het resultaat is dat Suze gaat geloven dat ze dom is en dit soort dingen niet kan.

Of misschien had ze het in haar leven al heel regelmatig gehoord van anderen, dat ze niet zo slim was, gemeend of als grapje. Ook dan plant het zich in je hoofd en wordt het een vaststaand feit.

Denkfouten

We noemen dat automatische gedachten. Veel van die automatische gedachten bevatten denkfouten en kloppen dus niet. Als jij je niet bewust wordt van die automatische gedachten ga jij je steeds slechter voelen, immers ze vertellen je dat je niet goed genoeg bent. Dat je iets niet kunt, of toch wel weer zult mislukken. En door dat gevoel ga je je er ook naar gedragen.

Het mooie is dat dit niet zo door hoeft te gaan. Laat die machteloosheid over je eigen denken los en ga aan de slag. Denkfouten kun je nl zelf opsporen, en dan kun je andere gedachte over een gebeurtenis heen plaatsen. Blijf je dit doen, zul je zien dat het omzetten naar iets positiefs ook een automatisme wordt en de negatieve gedachten zelf zullen doen verdwijnen. Dit gaat niet in een dag, wees erop voorbereid dat je dit wel langer vol zult moeten houden.

Een paar veel voorkomende denkfouten:

  • Hoge eisen stellen aan jezelf: dit is vaak zelfoverschatting, of geen reëel inzicht hebben op hetgeen je denkt te kunnen. Als jij wilt afvallen en ervan overtuigd ben dat je binnen een maand 10 kilo kan afvallen met een crachdieet, ga je jezelf heel erg teleurstellen. Het is ook een denkfout dat dat haalbaar is. Eigen herken je aan de woorden “moeten” en “niet mogen”.
  • NIVEA niet het merk, maar Niet Invullen Voor Een Ander. Je belt je een kennis, ze doet kortaf, heeft nu geen tijd. Je denkt dat ze je zat is en bedenkt dat ze het de vorige ook al weinig tijd had. Het ligt aan jou! Maar als je aan haar gevraagd had wat er was, had je misschien wel gehoord wat er werkelijk aan de hand was. Vul dus niet in voor die ander, maar vraag ernaar als je een reactie niet snapt. Onze intuïtie voelt op dat terrein beter onze eigen onzekerheden, dan die van een ander.
  • Zwart wit denken: je hebt snel je oordeel over iets, er is geen middenweg, iemand is goed of slecht. Maar niet elke gespierde forse motorrijder met veel tatoeages en een zwart leren jasje met motorclub embleem is fout. Maar daar zal een zwart-wit denker nooit achter komen. Als jouw oordeel snel negatief is, zegt dat ook iets over jouw zelfbeeld.

Tip:

Elk mens heeft automatische gedachte en maakt denkfouten. Het is maar wat je er mee doet. Als ik zo’n denkfout over andere bij mezelf bemerk, vraag ik me het volgende af:

–   Wat heeft die ander wel wat ik niet heb

–  Of wat heeft die ander niet wat ik graag kwijt wil.

Heb jij er last van en kom je er zelf niet uit? Neem maar contact met me op, dan gaan we samen kijken hoe jij ze om kunt buigen en zo je zelfbeeld kunt versterken.

Comments are closed

Archieven
Categorieën