Een nieuw jaar en ik vraag mij af hoeveel mensen die jaarwisseling hebben gebruikt voor een goed voornemen.

Je kent ze wel: ik stop met roken, ik ga afvallen, ik ga meer sporten. Dat zijn wel de bekendste, maar er zijn legio variaties te verzinnen.

Ze komen erop neer dat je iets wilt verbeteren in je leven, maar ook iets veranderen in je gedrag. Meestal onvoorbereid wordt eraan begonnen, als de klok twaalf uur slaat op 31 december.

Hartstikke goed natuurlijk om iets wat je tegen is gaan staan in de loop der jaren te veranderen, maar als je dat onvoorbereid doet is de kans van slagen nihil.

Hoe dat komt?

Gedrag veranderen vraagt tijd. Vraagt voorbereiding, vraagt kennis over hoe het werkt.

Een mens is een gewoontedier. Doe je iets langere tijd hetzelfde, slaat je het op in je brein, het wordt een automatisme. Daarnaast betreft het goede voornemen vaak ook nog een lichamelijk en geestelijk verslavingscomponent die je doorbreken moet. Dat maakt het nog lastiger om te veranderen. Als je daarbij stil staat kun je je voorstellen dat 31 december 12 uur daar mee beginnen, al heel ruim daarvoor moet zijn voorgenomen, wil je een kans van slagen hebben.

Roken.

Je weet dat het niet goed voor je is, maar ja, het is lekker, het ontspant is een vaak gehoord excuus. En geloof me, dat excuus heb ik ook jarenlang gebruikt.

Maar het enige wat roken doet is je nicotineverslaving in stand houden.

Afvallen.

Je weet dat je te veel eet, of verkeerd eet, maar ja, het is zo lekker! En het is in huis, dus ….. en als ik het nu op maak begin ik morgen met gezond eten.  Een veel gehoord excuus.

Maar ook morgen licht er weer een excuus op de loer, dankzij de vraag van je lichaam om suikers.

Sporten.

Je neemt een abonnement op de sportschool, als stok achter de deur. Maar vandaag regent het, en ach, morgen zijn ze ook open. Excuus om niet te gaan?

Morgen kan het ook regenen, en boodschappen, of naar je werk gaan doe je wel.

Tips om na 1 januari je gedrag te veranderen.

Laten we als voorbeeld roken nemen (maar daar kun je elk voornemen voor in de plaats zetten)

  1. Je zult het vast wel eens eerder geprobeerd hebben. Maar weet je ook waarom je het de vorige keer niet volhield? Dat zijn belangrijke aanwijzingen om het deze keer wel te laten slagen.
  2. Ga kijken wanneer je een sigaret opsteekt, ga vervolgens kijken wat je nodig hebt ter vervanging (en dan niet iets wat niet goed is bv snoepen of alcohol)
  3. Ga eens een rookdagboek bijhouden, dus schrijf op wanneer je rookt, hoe hoog je behoefte was, of was het verveling, vond je het echt lekker, of dacht je er niet bij na. Dan ga je dus jouw patroon ontdekken.
  4. Voor veel mensen werkt de gedachte dat ze nooit meer zullen roken (snoepen/niet sporten) averechts. Het maakt dat ze zichzelf niet meer kunnen afleiden en de poging mislukt. Toen ik stopte met roken heb ik mezelf beloofd dat ik op mijn 80ste verjaardag er weer een mocht opsteken, en zo mag ik ook 1x per week snoepen, als ik wil.
  5. Misschien wel de belangrijkste: wat is jouw motivatie om te stoppen? Doe je het omdat je het zelf wilt of voor andere? Schrijf je motivatie op, dat helpt op moeilijke momenten.

Dus ben je begonnen op 1 januari en lukt het op een gegeven moment niet meer, wees niet boos of teleurgesteld, maar ga het goed voorbereiden, dan heb je veel meer kans van slagen.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën