In onze wereld waar veel dingen te koop en maakbaar lijken te zijn, kan men helpen nog wel eens verwarren met iets over laten nemen.

Helpen betekent bijstaan en dat doe je niet door iets over te nemen, zoals soms min of meer verwacht wordt.

Van de week bij mijn fysiotherapeut kregen we het over helpen. Zij instrueerde mij welke oefeningen ik moest doen en zei dat ik dat dagelijks moest doen. Toen ik zei dat het voor mij logisch was, reageerde zij dat het niet voor iedereen logisch was.

Nog steeds stappen mensen bij een fysiotherapeut binnen, vertelde ze me, die haast letterlijk zeggen : Hier ben ik , help me maar van mijn klachten af en vervolgens met hun armen over elkaar gaan wachten. Zij verwachten dat door 1x per week een half uurtje zich laten kneden/masseren (want meer verwachten sommige niet) door de fysiotherapeut hun klachten zullen verdwijnen. Ze betalen er immers voor!

Ik moest denken aan zeker 10 jaar terug. Er kwam een dame bij me die veel narigheid had meegemaakt en het eigenlijk al een tijdje niet meer zag zitten en alleen nog maar energie had voor het hoogst nodige. Zij moest  iets bij de verzekering claimen en had een tas met papieren bij zich. Of ik haar even kon helpen met die verzekeringspapieren invullen en wat ik daar voor nodig had zat in de tas. Zij was zelf maatschappelijk werker en deed dat ook voor haar cliënten. Dus nu verwachtte ze dat ik dat ook voor haar zou doen. Ze was teleurgesteld en boos op me dat ik dat niet deed. Vervolgens zijn we daar het gesprek over aangegaan.

Verwachtingen

Zomaar 2 voorbeelden van mensen die om hulp vragen en daar verkeerde verwachtingen van hebben.

Want het is een utopie dat een fysiotherapeut jou, zonder dat je zelf wat doet, van je klachten af kan helpen.

En die dame met haar papieren. Die papieren waren haar probleem niet, want als zij dat voor andere doet, kan ze het prima zelf.

Natuurlijk was het voor mij een fluitje van een cent geweest om voor die dame even haar papieren in te vullen. Maar had ik dan geholpen?

Waren de rest van haar problemen daar mee ook weg geweest?

Wat dan wel

Haar problemen lagen niet bij die papieren, maar bij alles wat zij niet verwerken kon, bij haar gevoel. Dat ze zo hard voor andere aan het werk was, en er in haar ogen niemand voor haar was.

Die verzekeringspapieren moesten weg, dus zijn we die samen in gaan vullen. Zij schreef, ik zocht de bon waar zij om vroeg bij. Vervolgens volgde er diverse gesprekken over waar zij eigenlijk voor weg liep door zich op andere te focussen. Achteraf zei ze me dat ze later pas snapte wat ik bedoelde door haar niet te “helpen”, maar dat het de eerste stap naar herstel was.

Doordat zij zelf die papieren in moest gaan vullen, kwam ze uit haar machteloze verlamming. Ze zette letterlijk de eerste stap naar de oplossing van haar problemen. En die eerste stap kun je alleen maar zetten als je opstaat.

Wat verwacht jij eigenlijk van een therapeut of coach?

Laat het me hieronder eens weten, ik ben benieuwd.

En voel jij je machteloos, kom, zet die eerste stap, neem gewoon even contact op.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Archieven
Categorieën