Wat is een trauma?

Heel regelmatig hoor ik: wat goed dat je dat kunt, maar ik heb in mijn jeugd niets naar meegemaakt, ben niet in het leger geweest enz., dus ik heb geen trauma’s.

Als de ruimte er dan is vraag ik verder:

  • Want hoe zit je in je vel?
  • Voel jij je regelmatig onveilig?
  • Heb je het idee dat jij steeds weer tegen hetzelfde aanloopt?
  • Vind jij het moeilijk als een ander de leiding over jouw handelen neemt?
  • Komt het regelmatig voor dat jij anders reageer dan dat je zou willen?

Zomaar wat vragen, maar de belangrijkste vraag is daarachter aan. Heb je er last van?

Komt dit jou bekend voor, maar heb je er geen last van, dan is het prima. Dan heb je geaccepteerd dat je bent zoals je bent en dat is op dat moment goed genoeg. Komt er een tijd dat je er niet meer tevreden mee bent is het vroeg genoeg om er iets mee te gaan doen.

Maar heb je er wel last van, ga het eens onderzoeken, want het is heel goed mogelijk dat er een trauma zit zonder dat jij het door hebt.

Traumatische ervaringen zijn in onze tijd bijna aan de orde van de dag. Denk maar eens aan: pesten, steeds afgewezen worden, samenwonen met iemand die zeer dominant is, een ongeval, mishandeling, bedreiging, en zo kun jij zelf ook vast nog wel wat narigheid verzinnen.

Maar ook iets erg zien gebeuren, een scheiding, of verlies van een geliefd persoon of werk kan traumatisch zijn.

Is een trauma altijd traumatisch?

Nee, gelukkig niet.

Bij heel veel mensen, als ze goed opgevangen en begeleid worden, komt het zenuwstelsel tot rust, zakt het adrenalinepeil en komen ze uit de “bevriezing”, “vluchtstand” of “vechtstand”.  Dat duurt misschien even een paar maanden, maar daarna kunnen ze zonder problemen hun leven weer oppakken. Dat houdt trouwens niet in dat je het vergeten zal, maar het heeft geen of bijna geen invloed meer op je.

Met name die opvang en begrip zijn erg belangrijk in dit proces. Maar dat moet je toe kunnen laten.

Ben jij iemand die vindt dat je het wel zelf kan, die moeite heeft met accepteren van hulp, of die gewoon niet (voldoende) opvang ervaart?

Lastig, maar ook dan kan het nog jaren naar jouw idee goed met je gaan. Want als er geen ruimte wordt gecreëerd is jouw zenuwstelstel creatief genoeg om het even opzij te zetten. Het zou dan zomaar kunnen dat je er op een later tijdstip de bovenstaande dingen gaat ervaren.

En nogmaals, zolang JIJ er geen last van hebt is het goed.

Maar mocht je er nu wel last van gaan krijgen?

Weet dat je altijd contact met me op mag nemen, dan gaan we samen zorgen dat jij weer blij en gelukkig verder kunt gaan met je leven en de stappen kunt nemen om je dromen uit te laten komen.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën