De laatste tijd zijn er genoeg redenen te horen in de media waarom je je niet veilig zou gaan voelen.  Zoveel onverwachte heftige zaken, moorden, overstromingen, oplopende cijfers van Covid-19.

Als je geen trauma had, kan dat makkelijk ontstaan tegenwoordig.

Een onveilig gevoel ontstaat, omdat iets totaal onverwacht gebeurt.

Eigenlijk kunnen we over het algemeen wel voorspellen wat we de rest van de dag doen. We hebben een agenda, we hebben plannen. We weten wat onze omgeving van ons verwacht, of wat we van onszelf verwachten. Dat voelt vertrouwd, dat voelt veilig. Al staan we daar eigenlijk nooit bij stil, maar zo werkt het gevoel van veiligheid wel. We weten als we A doen, zal B volgen, en misschien zelfs wel C en D. Maar als A niet zo loopt zoals wij inplannen door een onverwachte gebeurtenis, zal B niet komen en weten we niet meer wat we dan wel moeten doen.

Je hebt er geen invloed op, en je kunt het niet stoppen.

En nu hoor ik je denken, maar als mijn auto kapotgaat heb ik daar ook geen invloed op. Nee, klopt, maar als je de hulpdienst belt, wordt die weer rij klaar en kun je, weliswaar met vertraging, maar je kunt wel gewoon je planning van die dag verder afwerken.

Maar getuigen bent van een moordaanslag, zal je waarschijnlijk alleen maar kunnen denken: hoe kom ik hieruit en niet hoe kan ik het stoppen. Waarschijnlijk zal je zelf helemaal niet meer denken, maar instinctief reageren. Het vechten-vluchten-bevriezen systeem zal in werking treden.

Als het voorbij is zal je pas beseffen wat er allemaal had kunnen gebeuren.

Die auto die kapotgaat, tja, dat is heel vervelend. En je zult gegarandeerd ervan balen. Misschien verwijt je jezelf wel dat je eerder naar dat piepje had moeten kijken, of eerder onderhoud laten plegen. En misschien schiet het even door je hoofd van wat als …………. En ja het heeft invloed op de rest van de dag en misschien moet je afspraken verzetten, dus heb je er nog iets langer last van. Maar dat is allemaal te overzien.

Die moordaanslag, of dat verkeersongeval? Het had jou ook kunnen overkomen! Als het jouw overkomen was, had je wel dood kunnen zijn! Dat is iets waar je normaal ook niet bij stil staat: je kunt doodgaan! Doodeng!!

Dat ontregelt je leven.

Dat roept emoties op, die je eigenlijk liever niet voelt. Die je niet van je af kunt schudden.

Triggers

Misschien lukt het je wel ze in een laatje te stoppen, maar dat laatje lijkt elke keer weer open te schieten.

Een cliënt zei eens tegen me: “Als het me dan lukt om te slapen vergeet ik het even. Maar als ik dan weer wakker wordt komt het als een raket weer naar boven. Terwijl ik wil vergeten”.

Maar door vergeten ga je je niet veiliger voelen. Ons brein heeft die onveilige situatie opgeslagen, en is niet echt selectief. Dus elke situatie die er ook maar op dreigt te gaan lijken, duikt het onveilige gevoel weer op.

Een cliënt was getuige geweest van een schietpartij en kwam een half jaar nadien bij mij. De reden was dat die schietpartij terug was gekomen door de knal van een stuk vuurwerk.

Het goede nieuws is overigens, dat, als je goed voor jezelf zorgt, heel vaak dat onveilige gevoel vanzelf minder gaat worden en op een gegeven moment ook weer verdwijnt. Maar houdt het wel in de gaten dat het minder wordt.

Dus, heb jij iets meegemaakt en blijft het onveilige gevoel maar terugkomen, of je leven ontregelen, ga hulp zoeken.  Maakt niet uit waar, maar blijf er in ieder geval niet mee lopen.  Dat is niet nodig!

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën