Blij zijn met wat je hebt ……….. en dan bedoel ik niet je huis of baan, nee, wat jij IN je hebt. Je karakter,  je goede, maar ook je slechte eigenschappen, je lijf, je uiterlijk.

Voor veel mensen is dat o zo moeilijk.

Waarom?

Ach anderen zijn altijd beter, liever, succesvoller, mooier, slanker …………………  toch?

Eigenschappen

Als je regelmatig gesolliciteerd heb zul je best een rijtje goede en slechte eigenschappen hebben die je op kan noemen. Al zijn dat vaak de “veilige” eigenschappen. Niemand zal van zichzelf zeggen tijdens zo’n gesprek dat die snel boos wordt bijvoorbeeld. Je wilt je immers van je beste kant laten zien.  Maar wat je mooi vindt aan jezelf, wordt niet op sollicitaties gevraagd, en daar denken we dan ook maar liever niet aan.

Maar o wee als iemand ons een compliment geeft, dat we er goed uit zien of dat we iets goed gedaan hebben, dan wimpelen veel van ons dat af. Want het lijkt veel makkelijker om te zeggen dat het niet zoveel voorstelt, dan gewoon “dank je wel “ en het ontvangen.

Wat we niet zo mooi vinden, niet hebben, niet kunnen,  dat noemen we vaak zonder probleem op. Daar hebben we niet eens een spiegel voor nodig.            

Maar om te vertellen wat we wel mooi vinden, moeten we echt naar onszelf kijken. En dat is best confronterend.  

Spiegel

In de spiegel kijken doen we wel, maar dan moet het wel functioneel zijn. Om te kijken of je haar goed zit, of dat het truitje wel op die broek kan, etc. En soms kijken we in de spiegel om te zien hoe we er uit zien, maar dan zien we alleen wat er niet goed is in onze ogen. Vaak vinden we ons te dik, of zien we iets wat we lelijk vinden.

Maar bij een ander zouden we daar veel minder hard over oordelen. Ja, we veroordelen onszelf voor die spiegel.

Eigenlijk helemaal niet aardig dus ………

Stel je voor dat je een vriend(in) heb die dat tegen jouw zegt. Zou je dat leuk vinden? Zou je hem/haar daarvoor bedanken ? Nee toch? Waarom dan wel zo hard en veroordelend tegen jezelf zijn?

Vind jij het tijd worden om liever en minder hard voor jezelf te zijn?

Oefening

Ga gewoon eens 5 minuten voor de spiegel zitten (tip: zet een alarm zodat je niet op de klok hoef te kijken), kijk jezelf eens echt in de ogen, en zie wat die vrouw/man jou te vertellen heeft, maar ook wat jij mooi vind aan jezelf.

Vindt je het eng alleen?

Neem contact op, dan gaan we samen opzoek naar de mooie mens in jou.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Archieven
Categorieën