Ogen zijn best belangrijk, maar wat zien we er mee?

De Afrikaanse filosofie Ubuntu leert ons dat we onszelf in anderen kunnen zien. Maar ja, dan moeten we elkaar wel in de ogen kunnen kijken.

En wees eerlijk, hoeveel appen/chatten/mailen we tegenwoordig niet, wat oog-loos contact is. En ook Corona, quarantaines en het advies tot beperkt contact met elkaar, maakt het oogcontact er niet makkelijker op.

Voor mensen die een traumatische ervaring hebben gehad is het vaak een zegen. Voor hen is het vaak zo confronterend om iemand echt aan te kijken. Waarom?

Trauma en ogen

Toen je het trauma opliep, wat je kwetsbaar en iedereen in de omgeving kon het zien. Die kwetsbaarheid heeft er in jouw ogen voor gezorgd dat jij gekwetst kon worden. Dus wat doe je om dit te voorkomen? Juist, zorgen dat andere je kwetsbaarheid niet meer zullen zien.

Maar ja, ogen kunnen niet liegen, ogen kun je niet achter die dikke muur van bescherming stoppen en daarom zijn ogen een zwakke schakel in je bescherming. En kijk je ook liever mensen niet direct aan, zeker niet als het over iets gevoeligs gaat.

Dat is ook de reden waarom een therapeut/coach meestal niet recht tegenover je gaat zitten, maar schuin naast je, zodat je de ruimte hebt om haar/hem niet aan te kijken, als het moeilijk wordt.

Aankijken

Maar nu even terug naar die poppetjes in ogen.  Als je een kassière vraagt hoeveel mensen zij helpt en hoeveel daarvan haar echt aankijken denk ik dat het nog niet de helft is.

Terwijl je jezelf in die kassière kan terugzien. Zonder haar, zou jij je boodschappen niet kunnen afrekenen en had je geen eten. En ja, je zou zelf kunnen scannen tegenwoordig, maar die kassière zou je kunnen zien als vertegenwoordiger van ieder die in die winkel voor jouw boodschappen zorgt. We hebben elkaar nodig.

Ga het gewoon eens proberen, mensen echt aan te kijken als je ze ziet.  Begin eens met die buurman/vrouw recht in zijn/haar ogen te kijken, als je hem/haar groet. Of kijk de bezorger van een pakje eens in de ogen en bedank hem woordelijk.  Het zal opvallen dat vele jou ook niet aankijken, maar door jouw groet zal dat steeds vaker veranderen.  Je zult merken dat je je steeds vaker zult glimlachen als je elkaar groet.

En dat komt jouw energie weer ten goede, want onderzoek heeft bewezen dat glimlachen je stressniveau verlaagt.

Experiment

Elkaar aan blijven kijken is erg moeilijk, maar als je het een minuut vol houdt, lukt het ook langer, en dan ontstaan de mooiste gesprekken zonder worden, blijkt uit psychologisch onderzoek. Amnesty International heeft een mooi filmpje gemaakt met vluchtelingen en Europeanen, die elkaar 4 minuten in de ogen moeten kijken.  Zo prachtig om te zien, neem maar even de tijd ernaar te kijken.  Dit kan dat echte oogcontact doen.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Archieven
Categorieën