Je hebt iets vreselijks meegemaakt, dankzij een ander.

Kun jij die ander vergeven?

Of blijf je in je boosheid zitten?

Vergeven doe je niet voor die ander, maar voor jezelf. Het draait dus niet om die ander maar om jou. Jij bent boos om wat jou is aangedaan, en terecht, maar dat maakt niet dat die ander daar last van heeft. Nee, jij hebt last van die boosheid. Jij hebt de pijn die dat veroorzaakt. En jouw lijf kan er ziek van worden, van die boosheid.

En in het begin zal je omgeving daar nog begrip voor hebben, je proberen te troosten of kalmeren, je aandacht geven. Dan zou je nog kunnen zeggen dat jouw boosheid iets oplevert, aandacht namelijk. Maar op een gegeven moment wordt jouw omgeving het ook zat. En daar zit jij dan boos te zijn, terwijl de hele wereld inclusief de veroorzaker gewoon lekker doorleeft. Dan pas kun jij namelijk je boosheid los gaan laten en herstellen.

Eigenlijk maak je je los van die ander door vergeven. Want door die boosheid blijft die ander eigenlijk jouw gevoelens regeren. Wat er gebeurd is kun je niet meer veranderen met je boosheid. Door die ander te vergeven bevrijd je jezelf dus eigenlijk.

Fase van vergeven

Maar houdt wel voor ogen dat iemand vergeven een geschenk is, wat je niet af kunt dwingen. Het is een proces met fases waar je de tijd voor moet nemen.

  1. Je voelt eigenlijk alleen maar de pijn, over wat er gebeurd is. Je wilt het niet voelen, maar kunt het ook niet sturen. Probeer het niet weg te stoppen, dat gevoel, maar wees je er zoveel mogelijk bewust van dat het er is.
  2. In deze fase ga je je afvragen of je die negatieve gevoelens wilt blijven koesteren. Je gaat beseffen dat het je niets oplevert en dat je het die ander misschien zou moeten vergeven.
  3. Je aanvaard dat hetgeen je overkomen is pijn doet. Daarmee keur je het zeker niet goed, want jij hebt dit niet verdient, maar wat gebeurd is, is gebeurd. Dat hoort bij het leven.
  4. Je laat je wrok los en dat geeft een gevoel van ruimte en opluchting. Je kunt oprecht zeggen dat je de ander vergeven hebt.

Dit citaat van de schrijfster Louise Hay vat het mooi samen:

In werkelijkheid gaat vergeven niet over de ander, maar over jou. Het is het loslaten van de pijn en onrecht uit het verleden, van de last die je meedraagt. Vergeven betekent de wens opgeven dat het verleden beter was geweest.

Voorbeelden

Een mooi voorbeeld van vergeving is voor mij wel mevrouw Edith Eger. Zij overleefde Auschwitz en ervaarde dat ze pas echt vrij kon worden als ze vergaf. En als dame ver in de 90 deelt ze haar verhaal met een blijheid waar menig een jaloers op kan worden.

Maar ook de Afrikaanse levensfilosofie Ubuntu laat zien waarom vergeven voor jezelf zo belangrijk is.  Nelson Mandela leefde volgens deze filosofie. Van hem werd wel eens gezegd dat hij ‘buitenaardse vergevingsgezindheid’ bezat. En daardoor werd hij een voorbeeld voor vele.

Blijf jij nu zitten met die boosheid op die ander, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt hoe je daarvan af kan komen.

Ik kan je helpen, dus aarzel niet, kies voor jezelf en neem contact op. 

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën