Toen ik op de Mavo in het schoolorkest klarinet leerde spelen, voelde ik me voor het eerst fijn op school. Een van mijn eerst singeltjes was dan ook Music van John Miles. En nu nog steeds doet het nummer iets met me en krijg ik de neiging keihard mee te zingen. Het gevoel van toen komt helemaal terug.

Als ik boos ben vind ik het heerlijk om met bv Laat me van Astrid Nijgh mee te zingen. Dat lucht dan vaak lekker op.

Herkenbaar?

Zomaar 2 voorbeelden van wat muziek met je psyché en emotie kan doen, en het laat zien hoe belangrijk muziek is.

 Emoties

Vaak worden concrete herinneringen aan traumatische situaties uit je (vroege) jeugd uit het bewustzijn verwijderd en in een laatje gestopt, wat je ook bijna niet meer open krijgt. Maar hetgeen gebeurd is ligt wel opgeslagen in je brein, in dat dichte laatje, en in je lichaam.

In zo’n geval zie je vaak dat mensen geen contact met hun lichaam en gevoel kunnen maken, maar zich er ook niet zo bewust van zijn. Ze zijn hard bezig om aan de verwachtingen van anderen en de maatschappij te voldoen, dat is lastig, maar vaak makkelijker dan stil te staan bij wat hun nodig hebben. Als je dit maar lang genoeg volhoudt, zul je uiteindelijk ziek worden van uitputting.

Gevoel is vaak ook iets wat eng is, immers, als je je emoties zo lang hebt afgeschermd ontstaat de angst overspoelt te worden en de controle kwijt te raken. Soms zoeken mensen een andere uitweg: verslaving, emotie-eten, heel veel uitgaan, enz.

Dit doet het met je

Muziek is emotie en in muziek kunnen je gevoelens een veilig plekje krijgen en geuit worden. Hierdoor houd je zelf de controle over je emoties, je kunt het uitzetten of stoppen met spelen als het je te veel wordt.

Muziek maken en luisteren zet je lichaam als het ware in beweging. Beweging die je nodig hebt om dat opgeslagen trauma los te krijgen. Het is daarom ook niet gek dat muziektherapie onder de lichaamsgerichte therapie valt en er een aparte beroepsopleiding voor is.

Onderzoek heeft uitgewezen dat muziek je helpt bij o.a.:

* Depressieve gevoelens, want doordat het je lichaam in beweging zet, helpt het je ook om te ontspannen, en hierdoor verminderen angstige de depressieve gevoelens.

* Het vermindert stress in je leven. Het zorgt voor de verlaging van de productie van o.a. adrenaline (stresshormoon). En het maakt endorfine (geluk hormoon) vrij in je hersenen, waardoor je stemming verbeterd.

* Helpt bij herinneringen ophalen, het maakt je slimmer en verbetert je communicatievaardigheden.

Vraag

Muziek luisteren gebruik ik bij het coachen regelmatig. Van welke muziek word je blij? Dat is haast een standaardvraag. Als je iets naars meegemaakt hebt, en je gaat dat verwerken, helpt de muziek waar je blij van wordt, om niet in dat nare gevoel te blijven hangen.

Die vraag wil ik jou eigenlijk ook stellen.

Van welke muziek word jij blij?

Draai of speel je die weleens als je je niet happy voelt?

Probeer het eens, je zult misschien niet gelijk blij zijn, maar je gaat wel voelen dat je die dip los kunt laten, dat jij uit die negativiteit kunt stappen. Dan kun je gaan denken in oplossingen in plaats van in problemen.

Zit jij niet lekker in je vel? En lukt het je maar niet dat om te draaien? Ik kijk graag samen met jou wat je daarin kunt veranderen door o.a. muziek in te zetten als hulpmiddel. Het maakt niet uit waar je woont, want het kan ook online. 

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën