Trauma wat is dat nu precies?

Als je het in het woordenboek opzoekt kun je alle kanten op. Er staan 22 definities!

Maar veel daarvan zijn lichamelijke aandoeningen, die vallen bij de coach/counselor dus af.

Als we praten over psychisch trauma, kunnen we dat in 3 categorieën indelen.

Enkelvoudig trauma:

Als je last hebt van psychische problemen in je dagelijks leven doordat je een nare ervaring hebt gehad. Dat zou van alles kunnen zijn: een ongeluk, een brand, een scheiding, een beroving, een verlies, agressie, pesterijen enz.  

Het zou best kunnen dat je er een tijd geen last van hebt en dat het opeens de kop weer opsteekt.  Dit noemen we een trigger. Als je bijvoorbeeld door een rode auto met een roodharige bestuurder bent aangereden, en je ziet nu weer een auto met een rode bestuurder, dan legt je hersen de link naar de aanrijding

Dat levert angst op, en stress. Misschien ga je wel plekken vermijden, om niet geconfronteerd te worden. Dat kan heel veel met je doen, je hebt er letterlijk last van en het lukt je niet om jezelf er overheen te zetten.

Meervoudig trauma:

Als je langere tijd last hebt gehad van nare ervaringen, dit zijn vaak herhalende gebeurtenissen en dan zou je aan huiselijk geweld kunnen denken, of aan langdurig misbruik, zowel geestelijk als lichamelijk.

De klachten die je hiervan hebt, zullen niet alleen in je dagelijks leven spelen, maar ook in je relaties, werk en gezin.

Complex trauma:

Als je meerdere trauma’s hebt meegemaakt, zal er een stapeling optreden en wordt ook de behandeling complexer. De nare ervaringen gaan vaak door elkaar lopen.

Je zult moeite krijgen met het reguleren van je emoties, andere mensen zul je niet zo snel vertrouwen, daarnaast liggen er nog veel meer psychische gevolgen op de loer. En dan kun je denken aan verslavingen, PTSS, dissociatieve stoornissen, borderline etc.

Wanneer naar een coach?

Als je jezelf in de laatste 2 herkent, zou ik je dringend het advies geven om contact op te nemen met de huisarts, en je laten doorverwijzen naar een goede gespecialiseerde trauma behandeling.  

Herken je het niet bij jezelf, en constateer ik dat je of een meervoudig of complex trauma hebt, zal ik je alsnog doorverwijzen. Als coach, maar zeker ook als mens wil ik alleen het beste voor jou, en dat ben ik dan in dat geval niet.

Maar mocht je last hebben van een enkelvoudig trauma?

Blijf er niet mee lopen, neem gewoon contact op.

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Archieven
Categorieën