Je hebt iets vreselijks meegemaakt, dankzij een ander.

Kun jij die ander vergeven?

Of blijf je in je boosheid zitten?

Vergeven doe je niet voor die ander, maar voor jezelf. Het draait dus niet om die ander maar om jou. Jij bent boos om wat jou is aangedaan, en terecht, maar dat maakt niet dat die ander daar last van heeft. Nee, jij hebt last van die boosheid. Jij hebt de pijn die dat veroorzaakt. En jouw lijf kan er ziek van worden, van die boosheid.

En in het begin zal je omgeving daar nog begrip voor hebben, je proberen te troosten of kalmeren, je aandacht geven. Dan zou je nog kunnen zeggen dat jouw boosheid iets oplevert, aandacht namelijk. Maar op een gegeven moment wordt jouw omgeving het ook zat. En daar zit jij dan boos te zijn, terwijl de hele wereld inclusief de veroorzaker gewoon lekker doorleeft. Dan pas kun jij namelijk je boosheid los gaan laten en herstellen.

Eigenlijk maak je je los van die ander door vergeven. Want door die boosheid blijft die ander eigenlijk jouw gevoelens regeren. Wat er gebeurd is kun je niet meer veranderen met je boosheid. Door die ander te vergeven bevrijd je jezelf dus eigenlijk.

Voorbeelden

Een mooi voorbeeld van vergeving is voor mij wel mevrouw Edith Eger. Zij overleefde Auschwitz en ervaarde dat ze pas echt vrij kon worden als ze vergaf. En als dame ver in de 90 deelt ze haar verhaal met een blijheid waar menig een jaloers op kan worden.

Maar ook de Afrikaanse levensfilosofie Ubuntu laat zien waarom vergeven voor jezelf zo belangrijk is.  Nelson Mandela leefde volgens deze filosofie. Van hem werd wel eens gezegd dat hij ‘buitenaardse vergevingsgezindheid’ bezat. En daardoor werd hij een voorbeeld voor vele.

Maar houdt wel voor ogen dat iemand vergeven een geschenk is, wat je niet af kunt dwingen.  Soms is het nodig om eerst te rouwen om wat je door die ander verloren bent, en daarom is het zo belangrijk dat je het op je eigen tempo doet.

Blijf jij nu zitten met die boosheid op die ander, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt hoe je daarvan af kan komen.

Ik kan je helpen, dus aarzel niet, kies voor jezelf en neem contact op.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën