Zomaar een woord, maar één die veel invloed kan hebben op ons leven.

De meest gangbare definitie volgens Wikipedia is:

Bereidheid van een persoon of groep om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep.

Deze definitie laat gelijk zien waarom dit woord zoveel invloed kan hebben op ons leven, immers geen enkele volwassenen vindt het prettig om afhankelijk te zijn, laat staan dat je vrijwillig je onafhankelijkheid opgeeft.

En toch vraagt ieder van ons regelmatig aan een ander om hem/haar te vertrouwen. En tot ons vertrouwen geschaad wordt, staan we er verder ook niet zo bij stil.

Over het algemeen besluit ons onderbewuste in de allereerste ontmoeting in een flits of we de ander vertrouwen ja of nee. Een belangrijke beslissing, want door een ander te vertrouwen laat je je eigen houvast los en stel je je dus kwetsbaar op.

Geschaad vertrouwen

Heel erg moeilijk als je vertrouwen al eerder geschaad is.

Voorbeeld:

Een vrouw, die ik voor het vrijwilligerswerk begeleidde vertelde dat ze al diverse keren therapie geprobeerd had. Maar elke keer had ze respectloze therapeuten getroffen, omdat ze niet wisten hoe ze met haar om moesten gaan op een fatsoenlijke manier.

Dat wekte mijn interesse nog meer. Op mijn vraag hoe ze haar dan behandelde, antwoorde ze dat ondanks dat ze vertelt had wat ze meegemaakt had, er dingen van haar gevraagd werden die ze niet wilde/durfde/kon.

Ik vroeg haar waarom ze in therapie ging. Zij antwoorde om gelukkig te worden en mijn verleden los te laten.
Ik heb haar uitgelegd dat als ze dat wilde binnen haar willen/durven/kunnen ze het ook zonder therapeut zou kunnen bereiken, maar dat was niet gelukt. Dus misschien was dat tegen haar zin in dingen doen de weg naar herstel.

Met het antwoord: maar waarom zeggen ze dat dan niet, begon het opbouwen van een vertrouwensband tussen ons.

Doodeng was het dus voor deze dame.

Zelfvertrouwen

Een vertrouwensband opbouwen kost vaak tijd, zeker als je niet op je gevoel af durft te gaan. Veel mensen met een trauma hebben weinig zelfvertrouwen.  Dat zelfvertrouwen is nl vaak tijdens het trauma ook geschaad.

Joke vertelde iedereen die het maar horen wilde, dat als ze ooit aangevallen zou worden, ze de aanvaller wel eens zou laten zie dat ie een fout maakte. Tot ze daadwerkelijk aangevallen werd. Toen bevroor ze en liet zich door die jonge knullen in elkaar slaan.

Zomaar een voorbeeld waarin naar voren komt hoe ook jij je zelfvertrouwen minimaal aan het wankelen krijg. En naar mate je jezelf vertrouwd kun je een ander vertrouwen.

Bewustwording is de eerste stap, en dan wens ik ook jou toe dat je over je grenzen durft te kijken.

En als jij dat niet alleen durft/kunt/wilt, kijk ik graag met je mee.

Want geloof me, het is zo fijn om met een heel goed gevoel jouw vertrouwen in de handen van een ander te leggen.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën