Zomaar een woord, maar één die veel invloed kan hebben op ons leven.

De meest gangbare definitie volgens Wikipedia is:

Bereidheid van een persoon of groep om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep.

Deze definitie laat gelijk zien waarom dit woord zoveel invloed kan hebben op ons leven, immers geen enkele volwassenen vindt het prettig om afhankelijk te zijn, laat staan dat je vrijwillig je onafhankelijkheid opgeeft.

En toch vraagt ieder van ons regelmatig aan een ander om hem/haar te vertrouwen. En tot ons vertrouwen geschaad wordt, staan we er verder ook niet zo bij stil.

Over het algemeen besluit ons onderbewuste in de allereerste ontmoeting in een flits of we de ander vertrouwen ja of nee. Een belangrijke beslissing, want door een ander te vertrouwen laat je je eigen houvast los en stel je je dus kwetsbaar op.

Geschaad vertrouwen

Heel erg moeilijk als je vertrouwen al eerder geschaad is, of als er zonder dat jij toestemming gaf over jouw grenzen is heen gegaan.

Voorbeeld:

Een vrouw, die ik voor het vrijwilligerswerk begeleidde vertelde dat ze al diverse keren therapie geprobeerd had. Maar elke keer had ze respectloze therapeuten getroffen, omdat ze niet wisten hoe ze met haar om moesten gaan op een fatsoenlijke manier.

Dat wekte mijn interesse nog meer. Op mijn vraag hoe ze haar dan behandelde, antwoorde ze dat ondanks dat ze vertelt had wat ze meegemaakt had, er dingen van haar gevraagd werden die ze niet wilde, durfde of kon.

Ik vroeg haar waarom ze in therapie ging. Zij antwoorde om gelukkig te worden en mijn verleden los te laten. Maar ze had zich ook voorgenomen dat niemand meer ooit over haar grenzen zou heen gaan, en dat vroegen die therapeuten.

Doordat ze zo angstvallig haar grenzen bewaakte had ze niet in de gaten dat het ervoor zorgde dat ze iedereen bleef wantrouwen die haar probeerde te helpen. Om haar vertrouwen terug te winnen, moest ze namelijk juist heel gecontroleerd haar grenzen over. En dat is waar therapeuten en coachen mee willen helpen. Met haar antwoord: maar waarom zeggen ze dat dan niet, begon het opbouwen van een vertrouwensband tussen ons.

Doodeng was het dus voor deze dame.

Zelfvertrouwen

Een vertrouwensband opbouwen kost vaak tijd, zeker als je niet op je gevoel af durft te gaan. Veel mensen met een trauma of die iets naars hebben meegemaakt wat niet verwerkt is, hebben weinig zelfvertrouwen.  Dat zelfvertrouwen is nl vaak tijdens het trauma ook geschaad.

Johan wist wel wat hij zou doen als hij aangevallen werd. Er zou niet veel aan die overvaller heel blijven. Tot hij daadwerkelijk werd aangevallen. Toen bevroor hij en liet zich door een jonge knul in elkaar slaan.

Zomaar een voorbeeld wat iedereen kan overkomen en wat je zelfvertrouwen volledig aan het wankelen kan brengen.  Verstandelijk kun je namelijk in een veilige situatie best aangeven wat je zou willen doen. Maar in het geval dat je aangevallen wordt, neemt jouw reptielenbrein het beslissen van je over. Niet om je te pesten, maar om je in leven te houden. Op dat moment wordt je verstand op stil gezet.

Bewustwording van wat (zelf-)vertrouwen is, is de eerste stap, en dan wens ik ook jou toe dat je over je grenzen durft te kijken, als jouw vertrouwen eerder geschaad is.  En als jij dat niet alleen durft of kunt, ga ik graag met jouw opzoek naar wat jij nodig hebt om daar wel te komen.

Want geloof me, het is zo fijn om met een heel goed gevoel jouw vertrouwen in de handen van een ander te leggen.

Categories:

Comments are closed

Archieven
Categorieën